Hva er massasje?

Ayurveda_Massagen_bg_z

De fleste nordmenn har en grunnleggende oppfatning av hva massasje er, og kanskje har man vært så heldig at man har blitt massert. Enten av en profesjonell massør, eller av sin bedre halvdel. Uansett så vil de fleste være enige i at massasje er svært behagelig, både underveis og også i etterkant. Men vet du hvorfor massasje egentlig er så godt? Og hva er det som skjer når noen knar på musklene og leddene våre? Vi skal se nærmere på hva massasje egentlig er, og hvilke typer forskjellige massasje det finnes rundt om i verden.

Hva gjør massasje med oss?

Massasje har først og fremst som formål å mykne musklene, samtidig som det skal gjøre de mer elastiske. Blodsirkulasjonen øker i områdene som blir massert, og massasje kan brukes til å tøye muskelfibre. Det finnes mange forskjellige formål for å massere noen, der det kan dreie seg om alt fra idrettsskader til at man rett og slett ønsker å slappe av og nyte det å bli knadd på. Derfor har massører svært forskjellige arbeidsoppgaver. Enkelte jobber på et spa med formål om at klienten skal nyte behandlingen, mens en typisk idrettsmassør kun har fokus på å behandle skader – noe som ofte kan gi riktig så smertefulle massasjer.

For en som trener mye så vil regelmessig massasje være svært gunstig. Det vil hjelpe med å holde musklene sterke og smidige, samtidig som det kan redusere uheldige bivirkninger av trening som såre muskler, stivhet og lignende. Følgelig har de fleste toppidrettsutøvere private massører, noe som også gjelder de som driver lagbasert idrett på høyt nivå. Men massasje er ikke bare noe som må utøves profesjonelt – i de norske hjem masseres tusenvis av menn og kvinner hver eneste dag av sine bedre halvdeler. Også denne behandlingen kan være svært behagelig, noe flere av dere lesere helt sikkert kan skrive under på.

Hormoner som frigjøres under massasje

Det som skjer under en typisk klassisk massasje, der målet er at pasienten skal ha det så behagelig som mulig, er at oxytocin-hormoner frigjøres fra kroppen. Dette er et hormon som byr på avslappelse og behagelighet, og er den rake motsetningen av hormonet som fører til stress. Følgelig er det ikke så rart at man sier at massasje hjelper mot stress, fordi hele kroppen går i en avslapningsmodus når man blir massert. Det er ikke bare under massasjen, for effekten av disse hormonene kan vare i lang tid i etterkant. Derfor blir massasje ikke bare brukt for å løsne opp i stramme muskler og sener, men også for å forebygge angst, stress og lignende tilstander hos mennesker.

Forskjellige typer massasje

Det finnes mange forskjellige typer massasje, der vi allerede har nevnt noen. En typisk klassisk massasje som best beskrives som en avslappende massasje vil ofte omtales som en klassisk massasje. I andre land har man andre tradisjoner for massering, som har skapt typiske egne navn for de respektive massasjene. Asiatisk/thaimassasje er et kjent begrep for mange nordmenn. Fremgangsmåten her er ofte noe annerledes, og massøren vil gjerne bruke sin egen kroppsvekt under selve massasjen.

Det finnes også massasjer der man bruker andre redskaper enn bare hendene. For eksempel har det blitt veldig populært med en såkalt «hot stone»-massasje, der man bruker oppvarmede steiner til å løse opp spenninger i muskulaturen. Dette vil som regel kun tilbys på typiske spa, og spesielt i utlandet og turistområder er dette populært. For å finne ut hvilken massasje du foretrekker, så må man nesten prøve seg frem. De ulike behandlingsformene vil føles svært variert, og mens noen liker en behagelig og avslappende massasje, så vil andre igjen ha det så hardt at det pusher smertegrensen. Kjenner du deg igjen i sistnevnte, så vil gjerne en thai- eller asiatiskinspirert massasje være veien å gå.