Hva er kiropraktikk?

maxresdefault

Kiropraktikk er en behandling svært mange nordmenn vil være borti minst en gang i løpet av et langt liv. Men vet du egentlig hva kiropraktikk handler om, og hva en kiropraktor gjør? Visste du for eksempel at kiropraktikk har vært vanlig helt siden oldtidens Egypt – riktignok på litt andre måter enn den moderne kiropraktikken slik vi kjenner den i dag. Selve ordet «kiropraktikk» betyr for øvrig at man utfører noe med hendene. Det er nettopp det en kiropraktor gjør i dag, med fokus på behandling av musklene og leddene i kroppen på pasienten.

Et typisk besøk hos en kiropraktor

Siden den moderne kiropraktikken ble definert på slutten av 1800-tallet, så har en kiropraktors arbeidsdag forandret seg mye. I dag handler det mye om forundersøkelser der man først vil finne ut om en behandling hos kiropraktor faktisk er nødvendig. Dette skjer først og fremst gjennom samtaler mellom pasienten og kiropraktoren, men også gjennom fysiske undersøkelser der kiropraktoren vil se nærmere på de plagene du har. Mange tror at kiropraktikk bare handler om å knekke på plass ledd og løse opp muskler, men store deler av behandlingen hos en kiropraktor handler om vurdering, undersøkelser og planlegging.

Når selve behandlingen foregår, så er det mange som er redde for at kiropraktikk skal være vondt. Det som er unikt med en kiropraktors evne er at han kan få ting «på riktig plass» uten at du nærmest merker det. Ved en typisk manipulasjonsbehandling – som er den vanligste behandlingen hos en kiropraktor – så vil kiropraktoren bøye ledd i kroppen slik at de blir litt lengre enn hva man klarer selv. Dette fordi at leddene og musklene skal yte normalt, slik at man blir kvitt de plagene man har i området. Ved en slik behandling hører man det karakteristiske «knekket» som kiropraktorer har blitt kjente for. Det høres kanskje grusomt ut, men det er ikke smertefullt i det hele tatt, og skjer kun fordi luftbobler sprekker.

Andre vesentlige behandlinger innenfor kiropraktikk inkluderer massasje og forebyggelse. Sistnevnte er faktisk en mer vesentlig del av kiropraktikken enn hva man kanskje skulle tro. Det nytter ikke å gå fast til en kiropraktor for de samme plagene resten av livet, og følgelig vil kiropraktoren bruke mye tid på å hjelpe pasienten til å forstå at en endring av de rutinene som gjør at problemene oppstår må til.

Utdanning for å drive med kiropraktikk

Man skal være trygg på at en kiropraktor kan faget sitt, og følgelig er det en nokså lang og vanskelig utdanning på veien mot å drive med kiropraktikk. Utdanningsløpet strekker seg i utgangspunktet til å vare i fem år, men i tillegg til dette er man avhengig av ett år i turnustjeneste på en godkjent klinikk før man kan kalle seg for kiropraktor. Følgelig er man nødt til å sette av seks år til utdanningen dersom man har lyst til å drive med kiropraktikk. I dag finnes det nesten 300 yrkesaktive kiropraktorer i Norge, og det er sjeldent noe problem med å skaffe seg kunder i denne bransjen.

En aldri så liten ulempe med utdanningsløpet til å bli kiropraktor, er at det ikke tilbys en slik linje i Norge. Det nærmeste stedet man kan studere kiropraktikk vil være i studentbyen Odense i Danmark. Utover dette har det også vært populært å reise til England, eller til og med til Nord-Amerika, for å studere kiropraktikk. Når det er sagt så er lønnsnivået for kiropraktorer nokså høyt, og kanskje vel verdt utdanningen. I Norge vil en kiropraktor typisk tjene et sted mellom 500 000 kroner til det tredobbelte i årslønn – alt etter hvor mye man ønsker å jobbe.